Prešovský včelári v maďarskom Jászberényi.

05.08.2009 Prešov

Letné horúce dni treba využiť na oddych a relax. Pre včelára teplé letné slnečné lúče znamenajú prácu pri včelnici so svojím včelstvom a zaiste aj pri vytáčaní medu.
Práca vo včelnici by mala byť efektívna. Pri poctivej práci s obyvateľmi úľov si treba uľahčiť všetko čo sa dá, uzná azda každý včelár. Preto sa rozhodli včelári SVS – región Prešov, že členovia spolku včelárov Slovenska majú možnosť zúčastniť sa výstavy v zahraničí. Tak sa stalo začiatkom Augusta, hneď prvú víkendovú sobotu 1.8.2009. Skoro ráno sa vybrali prešovský včelári za novými včelárskymi skúsenosťami do maďarského Jászberényi. Mestečko sa nachádza medzi Miškolcom a Budapešťou. V ranných hodinách plní autobus včelárskych nadšencov dorazil na spomínané miesto. Stanky zo včelárskym tovarom sme už videli z autobusu. Medzi ponúkanými včelárskymi potrebami bol prístroj na upevnenie medzistienok do rámikov na elektrický pohon, prístroj na zaliečovanie včelstvá, nerezové medomety a ostatné včelárom dobré i menej známe pomôcky. V hale kde boli prednášky upútali svoju pozornosť aj medovnikárky, ktoré zdobili perníky a pekný pohľad sa naskytol na výrobu medovníkov otlačených v drevených vyrezávaných formách. Nechýbala ani ponuka rôznych druhov medov a medoviny. Prednáškam sme nevenovali veľkú pozornosť pre jazykovú bariéru. Prítomna tlmočníčka nás oboznámila s potrebnými informáciami.
Popoludní sme sa s pod horúcich stanov na výstavisku presunuli autobusom na neďaleké termálne kúpalisko. Maďarské termálne kúpaliska sú známe svojou teplou vodou. Bazény lákajú hosti aj zo zahraničia. Radi sa tam vracajú. Návštevníci, ktorí sa rozhodli nevstúpiť do vody mali možnosť poobzerať si priľahlý park. Zvieratka v parku dotvárali príjemnú atmosféru, no včielky v tento horúci deň vidieť tam nebolo. Po nachytaní bronzu a popoludňajšom oddychu sme sa v podvečerných hodinách vydali na cestu domov. Cesta nám ubiehala rýchlo. Krátkym a výstižným príhovorom o histórii včelárstva na Slovensku nám ju spríjemnil Ing. Kameník, predseda SVS.
Tiež konštatoval, že maďarský včelári sú 2-3 kroky pred nami so svojimi technológiami pri práci so včelami. Vracali sme sa cez Košice, kde zopár výletníkov vystúpilo. Ostatní sme sa šťastne vrátili do Prešova.
Na záver moje poďakovanie patrí Ing. Koremovi, ( bývalému predsedovi SVS- región Prešov) ktorý opäť dokázal vynikajúco zorganizovať kompletný autobus včelárov aj s účastníkmi z ústredia SVS. Verím, že podobne zájazdy sa budú konať aj v budúcnosti a prispejú k zmenšeniu námahy našich včelárov.

Mgr. Martina Balogová
 

Vyberte región